ÇİKOLATANIN FAYDALARI






ÇİKOLATANIN FAYDALARI

Çikolata, hiç kuşkusuz dünyanın en sevilen yiyeceklerinden biri. Özellikle bitter çikolata kadınların vazgeçilmezi. Çikolata kelimesinin kökeni Amerika kıtasının yerli kavimlerinden olan Asteklerin diline ait olduğu bilinmektedir.

Çikolatanın özünü tropik iklimlere has olan kakao ağacının meyvesi oluşturur. Kakaonun içerisine şeker, süt, fıstık, fındık gibi gıdalar katılarak tatlandırılır. Böylece çikolata meydana gelir. Fildişi Sahilleri, Gana, Endonezya, Nijerya ve Kamerun dünyada kakao bitkisinin yoğun olarak yetiştirildiği bölgelerdir. Gelin şimdi bu enfes lezzeti yakından inceleyelim...

BİTTER ÇİKOLATA NEDİR?

Bitter çikolata daha yüksek oranda kakaoya daha az süt ve şekere sahiptir. Bu yüzden içerisinde daha az kalori bulunur ve sağlığımız için daha faydalıdır. Bitter çikolata içeriğinde en az %70 kakao oranına sahip olan çikolatadır. Faydalarına göz atacak olursak;

*Bitter çikolata beyin fonksiyonlarını arttırır. Zihinsel faaliyetleri güçlendirir. Kakaosu yoğun olan    bitter çikolata güçlü bir antioksidandır. Vücudun toksinlerden temizlenmesini sağlar ve aynı zamanda kandaki oksitlenmeyi önleyerek kötü kolesterolün çoğalmasını önler. Sağlığımız için son derece faydalı olduğu bilinen çinko, selenyum ve potasyum gibi mineralleri içerir.

*Ayrıca çikolatanın öğrenme, mantık yürütme, karşılaştırma gibi bilişsel süreçlerin gerektirdiği bilgileri akılda tutan ve kullanmayı sağlayan çalışma belleği üzerinde de olumlu etkileri vardır.

*Kakao içerisinde bulunan metilksantin sayesinde konsantrasyonu arttırır, öğrenme ve kavrama faaliyetlerini güçlendirir. Çikolatanın faydalarından en önemlisi strese karşı etkili olmasıdır.

*Bitter çikolata kesinlikle bir antideprasandır. Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotorinini arttır ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere yol açarak olumsuz unsurları bertaraf etmeye yardımcı olur.

*Çikolata tüketimi beyine kan akışını destekler ve beyin sağlığının korunmasını sağlar. Bitter çikolata hücrelerin onarılıp yenilenmesi sağlayan Flavonoid bakımından zengin bir yiyecektir. Hücrelerin bölünmesini önlediğinden kanserli tümörlerin oluşumunu engellemiş olur.

*İçerdiği nitrit maddesi damarların sertleşmesini engelleyerek kan akışının rahat olmasını sağlar ve kan basıncının yükselmesini önler. Glisemik indeksi düşük olduğundan insülin direncini düşürür, kan şekerini kontrol altına alır.

*Bitter çikolata bol miktarda lif içerir. Doygunluk hissi verir ve kilo vermenize yardımcı olur. İçerisinde doymuş yağ olduğundan kilo yapmaz. Elbette aşırı şekilde çikolata tüketimi kilo almaya neden olabilir. Uzmanlara göre sağlıklı bir insan için günlük yaklaşık 20 gram (2,3 kare) kadar bitter çikolata tüketimi sağlıklı bir ölçüdür.

*Çikolatanın bağımlılık yapma özelliği de vardır. Çikolata sinirlerin gevşemesini ve rahatlamasını sağlar. Fakat sürekli tüketilmesi vücudumuzu çikolataya bağımlı yapar. Ve faydadan çok zarar verir.

*Çikolataların içerisine günümüzde doğal olmayan maddeler de katıldığını da unutmamalıyız. Bu durumu da göz önünde bulundurarak aşırı tüketimden kaçınmalı ve özellikle şekerin aşırı tüketiminin vücut sağlığına zarar verdiğini unutmamalıyız.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM💓💓💓


Yorumlar

Popüler Yayınlar