ŞERBETLİ TATLILARIN PÜF NOKTALARI

 

ŞERBETLİ TATLILARIN PÜF NOKTALARI

Türk mutfağının olmazsa olmazı şerbetli tatlıların evde yapılanları ise çok daha makbul. Ancak bu emek ve sabır gerektiren canım şerbetli tatlıları mutfakta hazırlarken sık sık yapılan öyle hatalar var ki onların hakkını bazen tam verememize sebep oluyor.

Baklava gibi tatlıların hamurunu yeterince dinlendirmiyor, onun kalın ve zor açılır olmasına sebep oluyor musunuz ?


özellikle ev baklavası gibi tatlılar yapmak için mutfağa girdiyseniz onların hamurunu en az 4-5 saat önceden hazırlamalı, üzerini nemli bezle kapatıp dinlendirmelisiniz. Ancak bu şekilde incecik ve kolayca açılabilen hamurlara sahip olabilirsiniz.

Kızartılan hamur karışımlarına sirke eklemiyorsunuz



Kızartılarak hazırlanan şerbetli tatlılara o çıtır çıtırlığı ve diriliği veren şeydir nişasta ve sirke. Bu yüzden hamur karışımlarına bu malzemeleri eklemekten kaçınmamalısınız.

Tatlıların üzerine döktüğünüz eritilmiş tereyağını süzmüyorsunuz





Tatlı fırında kızarırken üzerinde benek benek yanıklar oluşuyor. Bunun olmasını istemiyorsanız yapmanız gereken tek şey erittiğiniz tereyağını süzerek kazein denilen süt köpüklerinden kurtulmak.


Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz



Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.

Ancak bu kural birkaç tatlı tarifinde değişebiliyor. Mesela şekerpare gibi kurabiyemsi tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Hatta tepsiyle üzerini kapatıp şerbetin iyice içine işlemesini sağlamalısınız. 

Şerbete limon suyunu erken ekliyor ya da hiç eklemiyorsunuz




Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz. Yoksa şerbet ekşi bir tatta olacaktır. Bu arada şerbeti karıştırarak sadece tahta kaşık kullanmalısınız.


Şerbeti kısık ateşte kaynatmıyor, onu ocakta başıboş bırakıp gözlemlemiyorsunuz



Şerbet dediğin aslında şeker ve suyun bir arada kaynaması. Ve onun belli bir kıvama gelip şerbet olması için kısık ateşe ihtiyacı var. Ve şerbetin ne çok sulu ne de çok fazla koyu olmaması gerekiyor. Bunun için de onu sık sık kontrol etmeniz lazım.

Yorumlar

Popüler Yayınlar